Eseménynaptár
Időjárás
Az év rovara
2012.04.07. - 20:05
Beküldte: Gábor

Az év rovara 2012


Az Év madara, Év fája, Év vadvirága mintájára létrehozott Év rovara kampány célja, hogy a társadalom szélesebb rétegeinek figyelmét egy-egy rovarra hívja fel. Ezzel nemcsak az adott faj, hanem annak élete, életkörülményei is előtérbe kerülnek, így a rovar bemutatása a természeti folyamatok jobb megértését is elősegítheti. A védett vagy védendő fajok felmutatása a természetvédelem eszméjét terjeszti, egyben pedig a rovarvilágnak, mint a természet védelemre érdemes részének jelentőségére is felhívja a figyelmet.

Az év vadvirága
2012.04.05. - 18:36
Beküldte: Gábor

 

Az “Év vadvirága” 2012-ben a tavaszi hérics

A tavaszi hérics (Adonis vernalis) hazánk ismertebb vadvirágai közé tartozik. Feltűnő megjelenése, páratlan szépsége mellett ez annak is köszönhető, hogy ma még az ország számos vidékén találkozhatunk kisebb-nagyobb állományaival. Nem véletlen tehát, hogy természetvédelem, a természetszeretet reflektorfényébe az idén ez a faj került.

 

Az év hala
2012.04.05. - 18:26
Beküldte: Gábor

Széles kárász az év hala 2012-ben

Magyar Haltani Társaság

2012. január 2. 9:41

Széles kárász az év hala 2012-ben

Lezárult „Az év hala – 2012” címért folyó verseny, amelyet 2011 szeptemberében hirdetett meg honlapján a Magyar Haltani Társaság. A fordulatokban bővelkedő, tízezres közönséget megmozgató szavazás győztese a széles kárász lett.

Nyertese azonban három van, ugyanis a második lápi póc és a harmadiknak befutó szilvaorrú keszeg is olyan publicitást kapott, amilyenre e nélkül nem lett volna esélye – összegezte a Kárpát-medence őshonos halainak népszerűsítését célzó akció eredményét Harka Ákos, a társaság elnöke.

 

Teljes cikk megtalálható: Greenfo zöld iránytű a neten http://www.greenfo.hu/hirek/2012/01/02/szeles-karasz-az-ev-hala-2012-ben

Az év madara
2012.04.05. - 18:19
Beküldte: Gábor

2012. január 1.

2012 év madara az egerészölyv (Fotó: Papp Gábor - RaptorImages.hu).

Az egerészölyv a leggyakoribb ragadozómadarunk, sík- és hegyvidéken egyaránt előfordul, így a laikusok által úton-útfélen látott „sasok” általában ennek a fajnak a képviselői. Ráadásul az egerészölyvek kifejezetten szeretnek is a forgalmas utak, autópályák mellett ücsörögni, hogy a kezelt (legeltetett, kaszált) gyepfelületek nyújtotta könnyebb zsákmányszerzési lehetőséget kihasználják. Azonban nem volt ez mindig így!

 

 

Az egész cikket megtalálod itt:

Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület

http://www.mme.hu/component/content/article/15-legfrissebb-hirek/1636-2012-ev-madara-az-egereszolyv.html

Mily szép is a kőrösi határ tavasszal…
2012.04.05. - 14:28
Beküldte: gershon

TÚRAINVITÁLÓ

Mily szép is a kőrösi határ tavasszal…

2012 április 14-i kerékpáros és gyaloglós túránkon meglátja, ki velünk tart.

10 órakor indulunk a vasútállomás előtti térről, a Lyukas hídon átkelve a Szurdok dűlőn 2 km kerekezve biztonságba helyezzük bringáinkat egy tanyán.

Majd gyalogosan folytatjuk utunkat a megújuló Kőrös-ér mentén, bejárjuk az őskori Földvár maradványának festői lankáit, ismerkedünk növény és madárvilágával, ill. a Földvár történetével.

Meghívó
2011.11.30. - 10:56
Beküldte: gershon

Gyere, ültess egy tölgyfát!
2011.11.07. - 10:35
Beküldte: gershon

Szeretnél egy programokkal teli, aktív napot tölteni a szabadban?
Szeretnél a tölgyóriások tövében egy lelkes csapat részeként munkálkodni?
Szeretnél belelátni egy nemzeti park mindennapjaiba?
Ha a válasz igen, 2011. november 11-én, a nagykőrösi önkéntesnapon köztünk a helyed!

Önkéntes nap részletei itt: http://www.pusztaitolgyesek.hu

Európában védik a fecskét, Afrikában megeszik
2011.10.13. - 12:21
Beküldte: gershon

A fecskék sorsát nemcsak az élőhelyeik átalakulása és a klímaváltozás nehezíti, de az afrikai rossz körülmények is, ahol az éhező helybeliek ezrével pusztítják a madarakat, hogy húshoz jussanak. Ha a jelenlegi állománycsökkenés hasonló ütemben folytatódik, akkor tíz év múlva igazi ritkaság lesz Magyarországon a fecske.

A szeptember végéig kitartó nyárias idő igazán kedvező feltételeket biztosított a madaraknak, hogy felkészüljenek az őszi vonulásra. A nyár vége számukra elsősorban a raktározásról szól: a hosszú távú (a Szaharánál délebbre) vonulók - például a fecskék - ideális esetben akár meg is duplázhatják testtömegüket a hosszú út előtt, jelentősen csökkentve ezzel a veszteségeket vonulás közben.

Rendőri kíséret a gólyáknak
2011.10.11. - 16:06
Beküldte: gershon

A három gólya közül kettőt az idén bocsátottak szabadon egy kőszegi madármentő állomásról, ahová azután kerültek, hogy kiestek fészkükből. A harmadik madár szintén az állomáson született röpképtelen szülőktől.

Karcza Zsolt, a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület Gyűrűző központjának vezetője köszönetet mondott mindazoknak, akik virrasztottak a madarak mellett. "Éberségüknek hála a három gólya folytathatta útját dél felé." 
 

„A MI FÁNK, A MI ERDŐNK, A MI VÁROSUNK”
2011.10.05. - 19:14
Beküldte: gershon

Fotó és képzőművészeti pályázat

2011 az Erdők Nemzetközi Éve alkalmából, városunk önkormányzata ismeretterjesztő és élményszerző kampányt szervezett, melynek utolsó momentuma egy fotó és képzőművészeti pályázat.

Megörökíteni egy soha vissza nem térő pillanatot, egy élményt csodálatos érzés, de még csodálatosabb ha ezt az érzést meg tudjuk osztani másokkal is, - bizonyára ez a gondolat felvetődik bennünk amikor fotózunk, vagy elkészítünk egy alkotást.

2011 nem csak az erdők nemzetközi éve, az önkéntesség éve is, ezért arra kérjük leendő alkotóinkat, hogy most ne az értékes jutalom motiválja őket abban hogy, elhozzák szépséges alkotásaikat, hanem az, hogy önként nyújtanak valami értékeset, szépet a természetbarátok, természetszeretők közösségének.
 

Oldal:  1 2 3 4 5 6 7 8
© Copyright 2010 Nagykőrösi madár- és természetbarát kör | Készítette: Isystem