Eseménynaptár
Időjárás
Gyűrűzött madár
2015.01.03. - 13:17
Beküldte: Gábor

 A szóban forgó madár egy kanalasgém, amit a leeresztett halastónál láttunk novemberben. 2014 júniusban gyűrűzték meg a Hortobágyon és látták 100 km-re a Tisza mellett forrás: (Vincze Tibor) 

 A kanalasgém mocsaraink, halastavaink fészkelő faja, alkalomadtán ártéri erőkben is megtelepszik. Telepesen fészkel, a kolónia tagjai a fészkek megépítése előtt együttesen készítenek egy nagyobb tisztást a nádasban. Gyakoriak vegyes telepei más gázlómadár-fajokkal. Fészkét rendszerint nádszálakból, vagy ritkábban gallyakból építi. Tavasszal már korán, márciusban megérkezik; a 3-4 tojást a tavasz időjárásától függően március vége és május eleje között rakja le a tojó. A tojásokon három hétig ülnek a szülők, majd még egy hónap kell a fiókák felneveléséhez. 
A szétszéledő fiatalok ekkor még nem tudnak repülni, azt három-négyhetes korukra tanulják meg. Repülés közben jól megismerhetők a fiatal madarak, mert az első néhány szárnytolluk (kézevezőjük) vége fekete, ami sötét csúcsot alkot a kinyújtott szárnyon. Nyár vége felé kezdenek elvándorolni, azonban egyes példányok egészen a fagyok beálltáig jelen vannak a vizes élőhelyeken. Az utóbbi években nemzetközi színes gyűrűs jelölési program kezdődött a kanalasgémekkel: a program célja, hogy minél pontosabban meghatározzák a vándorlási útvonalakat, majd ezáltal a védelem hatékonyabbá válhasson. A színes gyűrű sokkal több adatot szolgáltat a hagyományos fémgyűrűvel szemben, mivel távcsővel is könnyen leolvasható akár nagyobb távolságról is. Magyarországon a Hortobágyon, a Kiskunságban, a Tisza-tónál és egyes morotvatavakon vannak állományai; a Dunántúlon csak a Kis-Balatonon és a Fertő-melléken költ. Hazai állománya szerencsére -kis mértékben bár, de- növekszik, jelenleg 850-1200 párra becsülik. Fokozottan védett, természetvédelmi értéke 500 000 Ft

© Copyright 2010 Nagykőrösi madár- és természetbarát kör | Készítette: Isystem