Eseménynaptár
Időjárás
Kékvércse állomány felmérése.
2014.06.20. - 22:27
Beküldte: Gábor

 Vince Tibor a Duna-Ipoly Nemzeti Park természetőrének vezetésével, a kihelyezett költő ládák tartalmát ellenőriztük. Általában a varjú és szarka fészkeket használják a költésre, mivel ezek a fészkek kellő nagyságúak számukra.

 

Sajnos voltak üres ládák is, volt ahova seregély költött bele vagy vörös vércse. A ládák tartalmát lehet a fészkek belső felületére felhelyezett tükör segítségével látni, de ahol a fészekben elhelyezett eszköz nem teszi, lehetővé ott fel kell menni, ellenőrizni a fészkeket, hogy pontos adatot kapjunk a környéken költő kékvércsékről. Örömmel vettük tudomásul, hogy a tavaly összeszámolt 13 pár az idén is leköltött. A fészkek vizsgálatánál fokozottan figyelni kell a fészek tartalmára, mert ha vörös vércse fiókák vannak benne, ők kiugorhatnak a fészekből. Mivel a szülők előbb kotlanak el.

Út közben a szalakóta odúkat is át néztük, szép számmal találtunk tojásokon ülő szülőpárokat.

Képeket a galériába tettem.

A kékvércse veszélyeztetett faj, ugyan is a legeltetés vissza szorulásával, a madarak számára az élelemszerzés nehézkessé vált számukra. A magas fűben a tápláléknak kiszemelt rovart nehezebb észrevenni és megfogni. Eszmei értéke: 500000 forint.

A kékvércse védelme a Kárpát medencében Life program keretében egész Magyarország területén folyamatban van. Bővebben ezen a linken lehet olvasni róla:

http://www.mme.hu/a_kek_vercse_vedelme_a_karpat-medenceben_2012_-_2018_life11_nathu000926

 

 

© Copyright 2010 Nagykőrösi madár- és természetbarát kör | Készítette: Isystem