Eseménynaptár
Időjárás
Kecskeméti kertészeti főiskolai rektor látogatása Nagykőrösön
2013.03.16. - 13:19
Beküldte: Gábor

Kecskeméti kertészeti főiskolai rektor látogatása Nagykőrösön

 

 

Jobbról balra: Dr. Horváth Zoltán tanszékvezető , Kapás Tibor természetbarát, Prof. Dr. Lévai Péter, főiskolai tanár, intézetigazgató, Vecseri Csaba főiskolai tanár, Dr. Pölös Endre főiskolai docens, Tarkó Gábor környezetgazdálkodási hallgató.

 

Egy esős borongós őszi napon Kapás Tibor vezetésével megérkezett a kis csapat,Nagykőrösre.

A sétát a református temetőben kezdtük, ahol először is szembetűntek az évszázados fák, amiket borostyán futott be.  Ezeknek a fáknak az árnyékában pihengetett nagy költőnk Arany János, ahol némely sírfelirat ma is őrzi verseit.

 

Részlet Pap Ferenc A református temető c. írásából.

 

„A temetőben találhatunk egyszerű sírokat, kriptákat és művészi kialakítású mauzóleumokat. A gazdagabb emberek által épített kripták rendszerint a temetői főutak mentén sorakoznak, de a nemes egyszerűséggel és ízléssel elkészített síremlékek vagy fejfák ugyanúgy méltó emléket állítanak az egykor élt elődöknek. Az elmúlt évszázad alatt szinte erdővé vált régi temetőrész sírkövei mellett öreg fa fejfákat, úgynevezett lombos fákat is felfedezhetünk (lásd az ábrán!). Ezek azért érdekesek, mert valamikor a reformátusok városonként, falvanként különféle formájú, egyedi faragású és kiképzésű fejfákat állítottak. A kőrösi fejfa tehát egyedülálló és védendő érték! De jó lenne, ha Nagykőrösön egyre többen kőrösi fejfát állítanának szeretteik sírjaira!”

 

A sírok szemre vételélezése után az Arany János katolikus gimnáziumba mentünk ahol Suba Lajos igazgató úr szólt pár szót az iskola múltjáról és jelenéről.

Az iskola alapítása XVI. század második negyedévére tehető, 1853-tól főgimnázium. Az iskola fénykora a szabadság harc bukása után kezdődött el, itt tanított az iskolában Szász Károly költő-püspök, valamint

Szilágyi Sándor a millenniumi 10 kötetes Magyar Történet megalkotója, Szabó Károly, Szigeti Warga János, Salamon Ferenc esztéta-történész. Az intézet „legnagyobb” tanítója Arany János volt. Ma is az iskola birtokában van a meggyfa botja, amit díszdobozban őriznek.

Következő úti célunk a volt tímárház, amit Tényi András főépítész mutatott be nekünk épület klasszicista stílusban épült 1820 körül. Ez a megye egyetlen, még álló, bőrszárító.  Az padlású, egykori tímárháza. Az elmúlt évben újították fel, a földszinten kávézó található az emeleten kiállításokat szerveznek.

 A frissítők elfogyasztása után kiautóztunk a Nagyerdőbe, útközben meglátogattuk a Pálfáját is. Kiérkezve Vince Tibor Duna-Ipoly Nemzeti Park természetőr mesélt nekünk a város határában található legnagyobb európai pusztai tölgyes erdőről, annak növény és állat világáról, és arról, hogy évről évre kevesebb a talajvíz az erdőkben, ami nehezíti a tölgyfacsemeték újra telepítését. A tiszta levegőt termelő erdő elhagyása után a kis társaság kecskeméti főiskolához utazott. Újra megállapítottuk, hogy Nagykőrösön a városon kívül és belül is találhatok értékek.

Köszönjük a színes és érdekes tájékoztatásokat: Suba Lajos igazgatóúrnak, Tényi András főépítésznek, és Vincze Tibor természetőrnek

 

Készítette: Tarkó Gábor

© Copyright 2010 Nagykőrösi madár- és természetbarát kör | Készítette: Isystem