Eseménynaptár
Időjárás
Vízisikló
2012.04.13. - 21:54
Beküldte: Gábor

Fagykárok vizsgálata közben a kert végében sütkérezett a vízisikló a komposzt tövében.

Készítette: Tarkó Gábor természetbarát.

 

Tavaly is találkoztam vele, csak akkor nem sikerült lencsevégre kapnom, nagyon elevenen mozgott a nyári nap hevében. Most hogy még nincs a napnak igazán ereje, sikerült lefotóznom.

Természetvédelmi értéke 10000 Ft

Vízisikló (Natrix natrix) valódi kígyók rendjén belül valódi siklófélék családjába tartozó faj.

Taxonómiája: Rendkívül változatos faj, számos alfaját különítik el.

Egész Európában előfordul.

Általános leírás: Jellegzetes a hátrafelé hajló sárga félhold alakú folt, ami citromsárgától a pirosig változhat. Egyes populációknál a világos és fekete nyakszirtfolt hiányozhat. Alapszíne a szürkétől a feketéig-sötétzöldig változhat. Pikkelyei nagyságban és formában változatosak, a hasaalja fekete-fehér sakktáblához vagy zongorabillentyűzethez hasonló, mérete 120-200 cm is lehet.

Elsősorban dús növényzettel borított, vízközeli helyeket kedveli, napos tisztásokkal, de előfordul kiszáradt legelőkön is. A táplálék előfordulása határozza meg jelenlétét.

Készítette: Tarkó Gábor természetbarát

 

A vízisikló nappal aktív faj, de előfordul, hogy éjszaka vadászik. A telelés kivételével egész évben találkozhatunk vele, víz közelében, sűrű nádasban kidőlt vízbe érő fákon. Ha megriasztják, gyorsan eltűnik a sűrű aljnövényzet között, vagy a vízben. Táplálékuk általában békák, de elfogyaszt kisebb halakat is. Szaporodásuk időjárástól függ, márciustól-májusig 8-12 tojást rak fák odvaiba, nádkupacokba. Természetes ellenségei emlősök és madarak közül kerülnek ki. Ha sarokba szorítják, testét felfújja, sziszegő hangot ad. Teste hátsó részéből bűzös váladékot lövell támadójára.

Magyarországon meglehetősen gyakori, de mivel vízhez kötött, és a vízterületek meglehetősen sérülékenyek, ezért védett fajok közé tartozik.

Természetvédelmi értéke 10000 Ft

© Copyright 2010 Nagykőrösi madár- és természetbarát kör | Készítette: Isystem